Önvédelmi fegyvert szeretne birtokolni

Mit tegyen Ön, ha Önvédelmi fegyvert szeretne birtokolni?

Önvédelmi célra lőfegyver tartása annak engedélyezhető, aki bizonyítja, hogy élete, testi épsége – tűzfegyverrel elhárítható veszélyhelyzet fennállása miatt – fokozott védelmet igényel. Önvédelmi célra legfeljebb két darab rövid lőfegyver tartása engedélyezhető. Az egészségügyi alkalmasság vizsgálata céljából ilyen esetben először a háziorvoshoz kell fordulni, aki elvégzi az orvosi alkalmassági vizsgálatot. Friss gépjárművezetői egészségügyi alkalmassági vizsgálat birtokában nem kell külön e célból még egy orvosi vizsgálat, ugyanis a kettő összevonható. 

Ezt követően a pszichológus részére beutalót ír a háziorvos. Fontos, hogy ezt a beutalót mindenképpen hozza magával, amikor az alkalmasságvizsgálatra jön. 

 

A pszichológiai vizsgálat eredményéről a szakpszichológus szakvéleményt állít ki. Ezzel kell visszamenni a háziorvoshoz, aki az orvosi és pszichológiai leletek eredményét dokumentálva egészségügyi alkalmasságról szóló igazolást kiállítja. Ezen dokumentumokkal tudja az illető a rendőrségen igazolni az egészségügyi alkalmasságát. 

További rendszeres pszichológiai vizsgálaton már nem kell részt venni, időszakos orvosi vizsgálaton viszont igen (életkortól függő gyakorisággal néhány évente). 

Ha bármi további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!